Grooming

'Grooming' is een Engelse term die wordt gebruikt om het fenomeen te beschrijven waarbij een volwassene een minderjarige benadert, met de bedoeling seksueel getint foto's of beelden van de minderjarige te verkrijgen. Grooming kan offline, maar wordt tegenwoordig veelal online toegepast.

Hoe werkt het ?

De groomer zal een profiel aanmaken met een valse naam, en liegen over zijn leeftijd, geslacht, bedoelingen, enz. Hij begeeft zich met dit vals profiel op sociale mediakanalen, chatrooms, … en probeert daar contacten met minderjarigen te leggen. De groomer zal in de gesprekken inspelen op de onzekerheden waarmee de jongere kampt, om alzo een vertrouwensband op te bouwen. Eenmaal het vertrouwen er is, zal de groomer vragen dat de jongere seksueel getinte foto's doorstuurt of zich wil uitkleden voor de webcam. Hij kan ook vragen om in het echt af te spreken. Wanneer de jongere verder contact weigert, zal de groomer ermee dreigen de eerder verkregen beelden te verspreiden. Daardoor komt hij in een machtspositie terecht, waardoor hij nog meer kan vragen. Slachtoffers zijn vaak beschaamd door het gebeurde, waardoor ze het aan niemand durven vertellen, en ook geen aangifte bij de politie durven doen.

Hoe herken je een groomer ?

  • De chatter wil jullie vriendschap geheimhouden. Hij wil bijvoorbeeld met je afspreken, zonder dat je iemand daarvan op de hoogte brengt.
  • De chatter probeert je adres, e-mail of telefoonnummer te achterhalen.
  • De chatter zet je onder druk om dingen te doen.
  • Groomers willen je vertrouwen winnen en zullen je vaak complimentjes geven om je op je gemak te stellen.
  • Een groomer kan zich voordoen als iemand van een modellenbureau. Hij zal dan vragen om bepaalde foto's van jezelf door te sturen, om te kijken of je in aanmerking komt voor modellenwerk. Een echt modellenbureau, zal echter nooit op deze manier foto's van je vragen!

Wat kan je doen als je slachtoffer bent?

Ben je slachtoffer geworden of denk je in contact geweest te zijn met een groomer? Doe dan aangifte bij je lokale politiezone. Probeer zo veel als mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen en mee te brengen (chatgesprekken, foto's, …). Zo kan de dader opgespoord worden. Ook childfocus kan je helpen via de gratis chat of hulplijn 116000.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie HerKo via het contactformulier of telefonisch via 016 85 34 00.