GAS verkeer

Binnen de gemeenten Herent en Kortenberg zijn er twee types van GAS: algemene Gemeentelijke Administratieve Sancties om overlast te bestrijden en Gemeentelijke Administratieve Sancties die specifiek gericht zijn op bepaalde verkeersinbreuken. Over deze eerste categorie vindt u meer informatie onder de rubriek 'GAS overlast'. Hieronder wordt de nodige toelichting gegeven over de Gemeentelijke Administratieve Sancties van toepassing op specifieke verkeersinbreuken.

De gemeenten Herent en Kortenberg hebben een bijzondere politieverordening goedgekeurd waardoor sinds 21 november 2016 het systeem van gemeentelijke administratieve sancties (GAS) ook van toepassing is op specifieke verkeersovertredingen.

1) Voor welke specifieke overtredingen kan u een GAS-boete krijgen en hoeveel bedraagt de GAS-boete?

Het gaat meer bepaald over overtredingen inzake:

  • stilstaan en parkeren
  • het negeren van een doorgangsverbod tijdens bepaalde tijdsperiodes (C3-negatie) wanneer men niet beschikt over een vergunning en de overtreding wordt vastgesteld door de daar geplaatste vaste camera met automatische nummerplaatherkenning (bv. de Minneveldstraat in Kortenberg)

De boetes variëren van 58 tot 116 euro, afhankelijk van het gevaar of de hinder van de overtreding voor andere weggebruikers. 

Er zijn twee categorieën van overtredingen inzake stilstaan en parkeren:

  • De eerste categorie (58 euro) omvat boetes voor lichte overtredingen van een parkeer- of stilstandsverbod, bijvoorbeeld parkeren binnen een woonerf, parkeren voor de inrit van een eigendom, ...
  • De tweede categorie (116 euro) omvat boetes voor zwaardere overtredingen van een parkeer- of stilstandsverbod, bijvoorbeeld op een trottoir, op een zebrapad, op een fietspad,…

Wanneer u een doorgangsverbod tijdens bepaalde tijdsperiodes (C3-negatie) negeert terwijl u niet beschikt over een vergunning, bedraagt de geldboete 58 euro.

U vindt een volledige opsomming van alle overtredingen, gerangschikt per categorie, in de bijzondere politieverordening die werd goedgekeurd door beide gemeenteraden:

Gecoördineerde versie bijzondere politieverordening GAS verkeer gemeente Herent (pdf, 936 KB)

Gecoördineerde versie bijzondere politieverordening GAS verkeer gemeente Kortenberg (pdf, 585 KB)

2) Wie kan een dergelijke GAS-overtreding vaststellen?

Binnen de politiezone HerKo stellen enkel politieambtenaren overtredingen op de bijzondere politieverordening betreffende verkeer vast.

3) Wie kan een sanctie opleggen?

De politie legt niet zelf een sanctie op, maar zal het opgestelde GAS-PV opsturen naar de sanctionerend ambtenaar die vervolgens eventueel een boete oplegt.

Deze overtredingen worden afgehandeld door een sanctionerend ambtenaar die reeds over de nodige ervaring beschikt in deze materie. Deze GAS-ambtenaar werkt als beheerder van de interlokale vereniging "GAS-Rivierenland".  De gemeenten Herent en Kortenberg hebben hierover een protocolakkoord afgesloten met het parket van het arrondissement Leuven:

Protocol parket - gemeente Herent (pdf, 268 KB)

Protocol parket - gemeente Kortenberg (pdf, 267 KB)

4) Hoe verloopt de inningsprocedure?

De sanctionerend ambtenaar stuurt u een (niet-aangetekende) brief met daarin informatie over de overtreding en het bedrag van de administratieve geldboete. U dient deze boete binnen de 30 dagen te betalen.



Niet akkoord met de administratieve geldboete? Dan kan u binnen de termijn van 30 dagen na ontvangst van de brief een bezwaar indienen. U doet dit via de website www.gasrivierenland.be. 



Ligt de boete hoger dan 70 euro, dan kan u gehoord worden. Hiervoor moet u telefonisch een afspraak maken met de GAS-ambtenaar.

5) Wat is het verschil tussen retributies en GAS-boetes voor parkeren?

Gemeenschapswachten schrijven een retributie uit wanneer u in een blauwe zone geen parkeerschijf op uw dashboard heeft gelegd of als u de daar geldende maximum parkeerkeertijd overschrijdt. Het retributiebedrag en de invorderingsprocedure is vastgelegd in een gemeentelijk retributiereglement (zie website van de gemeente).

U riskeert een GAS-boete wanneer u stilstaat of parkeert op een plaats waar of een manier waarop dit verboden is volgens de bijzondere politieverordening van de gemeente.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie HerKo via het contactformulier of telefonisch via 016 85 34 00.